KALORİFER YAKITI
Kalorifer yakıtı; elektrikli, ısı ve buhar gereksinimi duyan tüm endüstriyel ve sosyal tesis, kurum, kuruluş ve evlerde enerji kaynağı olarak kullanılır. Peki, kalorifer yakıt çeşitleri nedir, nasıl kullanılır?
Hemen hemen tüm yaşam alanlarında ısınma amaçlı kalorifer, soba, klima vb. sistemler kullanırız. Bu sistemlerden bi kısmı yakıtlar sayesinde çalışır. Oksijenle birleşerek yanan ve ısınma olanağı sunan yakıtlardan kimisi doğal hali ile kimisi de işlemden geçtikten sonra kullanılır. Mesela linyit doğal hali ile petrol ise işlendikten sonra tercih edilir.
İçeriğindeki kükürt oranı diğer alternatiflerine kıyasla daha az olan kalorifer yakıtı; elektrik, ısı ve buharla çalışan tüm alanlarda tercih edilebilir. Kazan, tesis, ısıtıcı, fırın, sanayi, bina ve yapılarda kullanılan bu yakıt türünü, Heating Oil – Fuel-oil ismi ile de görmeniz mümkündür.
KALORİFER YAKITI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
- Kalorifer yakıtı petrolden elde edil
- Diğer yakıt çeşidi kömüre göre çok daha çevrecidir.
- Tüm dünyada doğal gaz altyapısının erişemediği bölgelerde tercih edilen ilk yakıttır.
- Kalorifer yakıtı aynı zamanda gemi yakıtı olarak da kullanılır.
- Dünya üzerinde en çok ABD’nin doğusu, İrlanda’da ve İngiltere’nin bir kısmında yoğun şekilde tercih edilir.
- Hem Forex hem de vadeli piyasalarda en çok işlem gören satış malları arasında yer alır.
- Kalorifer yakıtının etiketini belirleyen temel unsur, kış mevsiminde arzın fazlaca olması ve ham petrol fiyatındaki dalgalanmalardır.
- En düşük fiyatını yirmi sene önce 1999’da 0.29 dolar olarak gören fuel, zirveyi ise 2008 senesinde 4.16 Dolar ile gördü.
- Yakıtın rengi siyahtır.
- Kalorisi yüksek olan yakıt, düşük ısıda bile akışkanlık özelliğinden bir şey kaybetmez. Soğuk havalarda donarak dezavantaj oluşturmaz.
- Hem ekonomik olması hem rahat kullanılması sebebiyle konforlu bir yakıttır.
NEDEN KALORİFER YAKITI KULLANMALISINIZ?
Kullanacağınız herhangi bir yakıt, sert hava koşullarında soğuk hava ile birleşerek donabilir. Kalorifer yakıtı ise düşük ısıda bile rahat kullanıldığı için donmaz, iş yeri ve evlerde vakit kaybı yaşanmasını önler, zor durumda kalmanızı önler.
KALORİFER YAKITLARI NEDİR?
Fuel oil 4: Sektörde daha çok kalyak ismi ile anılan kalorifer yakıtı, ince yapıda ve kükürt oranı daha az bir çeşittir. Çalışmak için elektriğe, ısıya ve buhara gereksinim duyan tüm endüstriyel ve sosyal tesis, kurum, kuruluş ve konutlarda tercih edilebilir. Bu enerji kaynağının bilinen kükürt değeri en fazla % 1.5, viskozite değeri ise yine en fazla SSU 50 °C’de 250’dir.
Fuel oil 6: Bu kalorifer yakıtı çeşidi genel olarak sanayi alanında karşımıza çıkıyor. Yapı olarak akışkanlığı azdır ve rengi da koyudur. Yakıtın alev alma noktası en az 66 °C, kükürt oranı en fazla % 4, viskozitesi ise en çok SSU 50 °C ‘de 300’dür.
Fuel oil Light: Bu kalorifer yakıtının kükürt oranı % 1’dir. Son derece çevreci ve doğa dostu olan fuel oil lightın üretim amacı da, kükürt atıklarının doğaya en az şekilde zarar vermesidir. Yakıtın içerisinde az miktarda kükürt bulunduğu için, akışkanlık özelliği diğer kalorifer yakıtlarından Fuel oil 6’ya nazaran çok daha fazladır. Fazla akışkan olması, kalorifer yakıtına kolayca pompalanabilme ve yanma olanağı sunar. Bu da sizi tasarrufa götürür.