Close
TOPTAN MOTORİN

TOPTAN MOTORİN

Akaryakıt çeşitlerinden motorin ya da bildiğimiz diğer adıyla mazot, dizel araçlarda kullanılır. Peki, motorinin özellikleri nelerdir? Toptan motorin alışverişi nasıl ve nereden yapılır?

Ülkemizde benzin istasyonlarından satın alabileceği miktarlar ile açığını kapatamayan, çok daha fazla hacimde akaryakıt ihtiyacı olan şirket ve kuruluşlar, bu tür ihtiyaçlarını toptan alarak çözüme kavuşturur. Mesela toptan motorin alımı yapmak isteyen bir yer; kaliteli ve güvenilir hizmet anlayışını belirlemiş bir firma ile çalışarak bu ihtiyacını giderebilir. Toptan motorin alımında önemli olan bir takım hususlar da elbette mevcut. Mesela kaliteli ürün alımı kadar transferin hızlı bir şekilde yapılması da önemlidir. Türkiye’nin pek çok bölgesinde toptan motorine ihtiyaç duyabileceğiniz alanlar var… Böyle durumlar için akaryakıt alacağınız firmanın ülkenin her bir yanına nakliye yapıyor olması da yine mühim hususlardan birtanesidir.

Toptan motorin, toptan mazot alabileceğiniz gibi euro dizel (euro diesel),  kalyak ya da kalorifer yakıtı, fueloil 3, fueloil 4, fueloil 5, fueloil 6, LPG, gaz & gaz yağı akaryakıt çeşitlerini de toplu bir şekilde satın alabilirsiniz.

MOTORİNİN ÖZELLİKLERİ

Öncelikle motorin nedir biraz tanıyalım… Motorin;  hidrojen (H) ve karbondan (C) meydana gelen hidrokarbon (HC) bir akaryakıt çeşitidir. Araçların dizel motorlu olanlarında tercih edilir. Ham petrolün rafine edilmesi sonrasında ortaya çıkan motorin, dizel motorun hızın göre üç ayrı türde karşımıza çıkar. Toplamda beş yüz farklı maddeden meydana gelen motorini kendi içerisinde üçe ayıran en önemli etmenler ise içerisinde bulunan setan sayısı, parlama noktası, viskozitesi, kül ve kükürt oranı vb.dir… Peki, motorinin kalitesini nereden anlayabilirsiniz? Bu etmenleri neye göre değerlendirmelisiniz?

TOPTAN MOTORİN

Setan Sayısı:  Motorindeki setan sayısı yeterli miktarda ise yüksek performans, yakıt alımında tasarruf, çevre dostu olması sebebiyle daha az kirli gaz salınımı, gürültü kirliliğine karşı daha sessiz çalışıyor olması ve  motorun soğuk mekanda da çalışabilmesi mümkün olur.

Soğuk hava koşullarına dayanıklılık: Dizel motora sahip araçlarda motorin kullanılması sebebiyle soğuk hava şartlarından meydana gelen filtre tıkanıklıkları ve bu durumdan doğabilecek tüm problemler önlenir.

Kükürt miktarı: Motorinin içerisinde yer alan kükür oranı düşük olduğu için bu akaryakıtı doğa dostu yapar. Çevreye daha az zarar veren motorin, daha az kirli gaz salınımı yapar.

Buharlaşma oranı: Motorindeki buharlaşma oranının düşük olması, aracın soğuk hava koşullarında bile kolayca çalıştırılmasını sağlar.

Düşük çinko miktarı: Motorinin düşük çinko miktarı, motordaki korozyonun daha az yaşanmasına sebebiyet verir.

Konu ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi ise motorin ile benzin arasındaki farktır. Peki bu farklar nelerdir?

BENZİN VE MOTORİN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Araç motorları benzin ve dizel motor olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu noktada ise benzin ve dizel araçlarda kullanılan motorinin arasındaki farkla dikkat çekiyor. İlk olarak bilmeniz gereken nokta, motorinin benzinden çok daha zor yandığıdır. Motorin yüksek sıcaklıkta tutuşur ve buharlaşma eğilimi de daha azdır. Motorinle çalışan araçlar, benzinle çalışan motorlara göre daha yüksek verim sağlar. Performansın iyi olmasının yanı sıra aynı zamanda benzine göre motorin daha ucuzdur. Bu da tasarruf etmenizi ve ekonomik olarak rahat etmenizi sağlar.