Close
JENERATÖR YAKIT

JENERATÖR YAKITI

Mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine çeviren cihazlara jeneratör denir.  Ev, iş yeri, hastaneler, AVM mağazaları, şantiye ve toplu konutlarda kullanılan jeneratörler; elektrik kesintisi yaşandığı anda devreye girer. O anda cihazın elektrik enerjisi üretmesini ise jeneratör yakıtı sağlar.

Günük yaşamda farklı sebeplerden dolayı yaşanan arızalar sonucunda elektrik kesintileri yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda elektrik üretimi sağlamak ve kesintiden en az zararla sıyrılmak için jeneratörler kullanılır. Yakıt ile çalışan bu cihazlarından kimisi motorin kimisi de benzin ile faaliyet gösterir. Bu durum seçilen jeneratörün ürün özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

JENERATÖR YAKIT TÜRLERİ

İlk olarak jeneratörünüzde kullanacağınız yakıtın EN 590 veya ASTM D975 standartlarına uyumlu olması gerekmektedir. Ayrıca yakıtın içerisinde yer alan kükürt (sülfür)’ün oranı, % 0.5’ten az olmalıdır. Bu şekilde olmazsa ters bir durumda cihazdaki sıvı, kükürtle hareket geçer. Böylece de ortaya çıkan karbon, jeneratörün aşınmasına, çizilmesine sebebiyet vererek zararlı bir hale gelir. Tercih edilecek yakıtın cetan sayısı en az 40 olmalı iken, 500 metre ve üzeri yüksekliklerde ya da -20 °C’nin altında kalan mekanlarda bu sayı 50 ve üzerinde görülmelidir. Çünkü cetan sayısı, jeneratördeki dizel yakıtın tutuşma mehili olarak bilinir.

JENERATÖR YAKITI

DİZEL JENERATÖR YAKITIN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Jeneratörünüzün yakıtı dizel ise sahip olacağınız birtakım kolaylıklar mevcuttur. Mesela böyle bir cihazda yakıt depolanabilir olur. Rahat bir şekilde bulunabilen yakıt aynı zamanda kolay kolay alev de almaz. Bu yakıt türünün dezavantajları da bulunuyor. Bunların içerisindeki en önemli zorluk, büyük yakıt deposu olacağı için, gerekli olan montaj, sistem fiyatını yukarıya çeker.

DOĞAL GAZ JENERATÖR YAKITININ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Eğer jeneratörünüzün yakıtı doğal gazsa, birtakım avantaj ve dezavantajlara hakim olmalısınız. Doğal gaz kullanılan cihazlarda yakıt depolanmasına gereksinim olmaz. Bu cihazlar çevreci olma özelliği ile de ön plana çıkar. Doğaya zarar verecek çeşitli gazlar çıkartmaz. Aynı zamanda gürültü kirliliğine de karşı gelir ve dizel jeneratörlere kıyasla daha az ses çıkarır. Yaşanabilecek herhangi bir şebeke enerji kesilmesi durumunda, yedek jeneratör enerjisi de kullanıma hazır durumdadır. Ve en önemlisi, diğer jeneratörlere göre elektrik üretimi maliyeti daha azdır. Cihazın yakıt kaynağının hiçbir sınırlaması yoktur.

Doğal gazlı jeneratörlerin dezavantajlarının başında ise yaşanabilecek deprem vb. bir doğal afet durumunda cihazın çalışmasını sağlayacak bir yakıtın bulunmaması gelir. İlk kez kurulduğu sırada çıkarılan maliyet hesabı, dizel jeneratöre göre daha fazladır. Son olarak bu türler, doğal gaz alt yapısının bulunmadığı lokasyonlarda kullanıma kapalıdır.

JENERATÖR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Elektrik üretimi konusunda büyük kolaylık sağlayan jeneratörleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor:

  • Jeneratörler çalışırken sağlık açısından zararlı sayılabilecek zehirli gaz çıkarır.
  • Cihazı çalıştırmadan önce var olan yakıt miktarını kontrol etmelisiniz. Ayrıca sık sık yakıt deposunun temiz olduğundan emin olmalısınız.
  • Elektrikler kesildikten sonra şarteli kapatıp jeneratörünüzü çalıştırmalısınız.
  • Jeneratör seçimi yapmadan önce kullanılacak alan tespit edilmeli ve buna uygun güçte bir ürün tercih edilmelidir.
  • Cihazı kapalı mekanlarda çalıştırmamalı; fırın, ocak, sigara vb. etmenlerden uzak tutmalısınız.
  • Elektrik kesintisi olmasa, ihtiyaç duymasanız bile jeneratörünüzün ayda bir kez on beş dakika kadar çalıştırmanız yararlı olacaktır. Bu; akünün şarj olmasını, cihaz karbüratörüne temiz hava ve yakıt girişi olmasını sağlar.
  • Düzenli aralıklarla kabloların sağlamlığını kontrol etmelisiniz.
  • Jeneratörünüz, hava soğutmalı motorlu bir model ise çevresinde 1 metrelik boş bir çembre bırakılması gerekmektedir. Böylece cihaz daha yüksek verimde çalışır, hayati tehlikeler ortadan kalkar, hava sirkülasyonu sağlıklı bir şekilde tamamlanır.