Close
Kalyak

KALYAK

Fuel oil 4 ve kalyak adıyla bildiğimiz kalorifer yakıtı, sektörde alternatiflerine nazaran daha ince bir yapıda olması ile dikkat çeker. Peki kalyak çeşitleri kaç tanedir, bu yakıt türünün özellikleri nedir?

İçerisindeki kükürt değerinin az olması kalyakı önemli yapan ilk özelliklerinden birisidir. Evlerde, iş yerlerinde,  hastanelerde, okullarda, pek çok endüstriyel ve sosyal tesislerde; elektrik, ısı ve buhar gereksinimi duyuluyorsa orada enerji kaynağı olarak kalyak kullanılabilir. Kayaktaki kükürt oranı en fazla % 1.5, viskozite değeri ise en fazla SSU 50 °C’de 250 olur.

KALYAK ÖZELLİKLERİ

Yukarıda da bahsedildiği gibi, Fuel Oil 4 olarak bilinen kalorifer akıtı, Fuel Oil 6 ile karşılaştırıldığında ona göre yapısal bir incelik taşır. İnce yapısının yanı sıra kükürt oranı da Fuel Oil 6’ya göre çok daha düşüktür. Kopkoyu bir rengi olan kalyak, esasında akışkan ve ince yapıda var olan bir petrol ürünü olarak bilinir. Basit bir şekilde pompalanan kalorifer yakıtı zorluk çıkarmadan yanıp kullanıcısına tasarruf ettirmeyi sağlar. Doğal gaz alt yapısının mevcut olduğu, erişebildiği her alanda kullanılabilen kaloriferlerin yakıtı olan kalyak, oldukça geniş bir kullanım ağına sahiptir. Tasarruf sağlaması, ince yapısı, kükürt oranının düşük olması onu sadece hanelerde değil sanayide, okullarda, hastanelerde, sosyal kurumlarda sık bir şekilde görebilmemizi sağlar. Sanayi sektöründe daha çok Fuel oil 6 kullanılırken, diğer kalorifer yakıt çeşitlerinden olan Fuel oil light ise aşırı akışkan ve %1 kükürt oranı ile çevreci bir yakıt türüdür.

Kalyak

Aynı zamanda gemilerde de yakıt olarak kullanılan Fuel oil adında bir kalorifer yakıtı bulunur. Tüm alternatifleri ile kış mevsiminde kapınıza dayanan soğuk havaları en rahat şekilde atlatmanızı sağlayan kalorifer yakıtı, rahat ve temiz kullanımının yanı sıra aynı zamanda ekonomik bir sistem oluşturuyor.

Çok düşük sıcaklıkta bile donmayı önleyen içeriği sayesinde, kullanıcılarını zor durumda bırakmayan kalyak, soğuk sonrasında çökme ve katılaşma ile meydana gelen kristalleşmenin filtreyi tıkamasını önler. Böylelikle tercih ettiğiniz sistem ile kalorifer yakıtınızın donmasını engelleyebilirsiniz. Ulaşım sürecinde tankın içerisinde donmayan kalyak, kaybedilecek yakıt miktarını da yok eder. Oldukça geniş bir kullanım alanı olan kalyak, ulaşılması hem kolay hem ekonomik bir kalorifer yakıtıdır. Tercih edildiği alanlarda kış mevsiminde bile yaz sıcaklarını aratmayacak bir etki sunar. Ayrıca nakliye süreci kolay, diğer yakıt türlerine göre daha ucuzdur.

Fuel oil ile ilgili bilinmesi gereken mühim noktalardan birisi de bu kalorifer yakıtının tesisatın çoğu alanında, o andaki mevsim şartlarına göre viskozitede olabilmesidir. Bu türün sabit bir ısıl değeri mevcuttur. En yüksek verimi sağlamak üzere yakılır. Otomatik kontrol seçeneği bulunur. Maliyet olarak kullanıcısını yormaz ve depolama kısmında az bir hacim kaplar.

Kullanışlı olması ile dikkat çeken yakıt; toz, duman, kurum, is yapmaz. Bu sebeple sağlık açısından da herhangi bir zararı bulunmaz.